Nieuwkomersklas (taalklas)

Nieuwkomersklas (taalklas) 

Op school is een taalklas voor kinderen van nieuwkomers: de nieuwkomersklas. Deze is bedoeld voor kinderen  vanaf 8 jaar die nog maar kort in Nederland verblijven en waarvan de ouders een verblijfstatus hebben gekregen of arbeidsmigrant zijn. Ze worden over het algemeen door Vluchtelingenwerk Nederland of één van de andere basisscholen in Veenendaal aangemeld.

In de nieuwkomersklas worden de kinderen ´ondergedompeld´ in de Nederlandse taal.  Dat doen we minimaal 40 weken (een schooljaar). Daarna kijken we òf en wanneer de kinderen kunnen doorstromen naar een reguliere groep. Naast de extra aandacht voor de Nederlandse taal volgen de kinderen zo veel mogelijk de gebruikelijke schoolvakken. WereldKidz de Vlieger beschikt over een gespecialiseerde leerkrachten die gezamenlijk het lesprogramma van deze klassen ontwikkelen. Daar zijn we trots op.

Nieuwkomers tot 8 jaar worden in groep 1 t/m 4 opgenomen waar zij het Nederlands het snelst leren door spelend leren. Leerkrachten ontwerpen een eigen programma dat bij het kind past.  Dit programma wordt deels uitgevoerd in de eigen groep en deels  daar buiten onder begeleiding van een ambulante leerkracht.